Ugens Olsen: Landstræneren: HB Køge er 60-40-favorit

De europæiske aftener er noget ekstraordinært, noget stort og spektakulært i fodbold. Det mærker og nyder spillere og trænere, fans og ’almindelige’ tilskuere, når de med deres klubber får chancen for at være med på den allerstørste scene. Kampe mod udenlandske modstandere i de europæiske turneringer, uanset om det handler om store kendte mandskaber eller hold fra mindre klubber, er enormt spændende udfordringer, som alle håber på at opleve.

Ofte er der en særlig stemning og atmosfære omkring kampene for at opnå sportslig succes internationalt – og, det er jo vigtigt for klubberne at få del i nogle af de mange millioner af kroner, som det europæiske fodboldforbund præmierer de hold, der når langt, med.

Der bliver skrevet historie onsdag aften, når den første kamp i den fineste Uefa-turnering, Champions League spilles på Køge Stadion/Capelli Sport Stadion. HB Køges mesterhold i kvindeligaen mod Sparta Prag i den afgørende duel om adgangsbillet til gruppespillet. Køge Boldklubs 1975-mesterhold debuterede i Europa Cuppen for mesterhold mod FC Bayern München i 1976, men hjemmekampen blev jo afviklet i Københavns Idrætspark, husker de fleste med en lang fodbold-hukommelse.

Desværre kommer der ingen Sparta Prag-tilhængere fra Tjekkiet til Køge, de må ikke få billetter til kampen, sådan er reglerne lige nu. De ville ellers nok kunne have været med til at skabe mere lyd og larm og en endnu mere interessant ramme om kampen. Men de allerfleste af de 1.000, som får plads på hovedtribunen, vil uden tvivl formå at bakke hjemmeholdet op med stor kraft. Det bliver også nødvendigt og måske afgørende. 1-0-forspringet fra udekampen, da Cornelia Kramer kom ind og scorede med godt et kvarter tilbage, er meget værd. Men tjekkerne er fightere med fysisk styrke, erfaring og bestemt ikke et nemt bytte at nedlægge helt.

NY TRÆNER MED SYV SEJRE I SYV KAMPE

Det bliver vældig interessant at se, hvordan cheftræner Søren Randa-Boldt i samarbejde med assistenten Kim Daugaard indstiller holdet, hvordan taktikken og spilleplanen bliver. Skal HB Køge gå efter en hurtig scoring til 2-0, så gæsterne måske derefter blotter sig og mister troen på, at de kan vende slaget? Hvis tjekkerne skal angribe med mange spillere langt fremme, vil det åbne for gode kontra-muligheder til hjemmeholdet, der så kan spille meget direkte og hurtigt med bolde i banens længderetning.

Eller vil HB Køge spille med stort fokus på defensiven for at holde fast i den spinkle føring? Og spillerne ved jo, at uafgjort også er et gyldent resultat for mesterholdet. Vi får se.

Med den tidligere DBU-træner Søren Randa-Boldt i spidsen har HB Køge fået en superstart i sæsonen. Nyd lige at studere stillingen i kvindeligaen en gang til. HB Køge er alene i spidsen to point foran Fortuna Hjørring, der umiddelbart ser ud til at blive en hårdere konkurrent i guldstriden end Brøndby. Fem HB Køge-sejre i ligaen, én i pokalturneringen og én i CL. Sådan.

Søren Randa-Boldt har nok været væk fra klubfodbold i mange år, men han har høstet stor, international erfaring på landsholdsplan. Han har sammenlagt haft ansvaret for U19-, U23- og A-landsholdet på kvindesiden i 145 kampe.

HEIDI JOHANSEN OG DAUGAARD HAR PRØVET DET

Og Kim Daugaard kender også meget til europæiske kampe fra sin storhedstid som Brøndby-spiller i perioden 1993-2008. Erfaring derfra kan han give videre til HB Køge-spillerne nu.

Kim Daugaard har spillet for 70.000 tilskuere mod Barcelona i Spanien. Han var med på Anfield dengang, da den norske forsvarer Dan Eggen lavede 1-0-sejrsmålet mod Liverpool, så Brøndby sensationelt gik videre i Uefa Cuppen. Med Brøndby optrådte han for 40.135 tilskuere på ’hjemmebane’ i Københavns idrætspark mod Manchester United i CL-gruppespillet og 53.250 i udekampen på Old Trafford. Daugaard har spillet for 49.000 mod Hamburger SV i Tyskland. Og så nåede var han med i 2 U19-, 17 U21- og 7 ligalandskampe for Danmark.

Målmandstræner i Daniel Aggers stab, Heidi Johansen med 80 A-landskampe på cv’et, har også mærket, hvordan det er at spille europæisk på klubplan. Med Fortuna Hjørring var hun et par sæsoner med i Champions League, som dengang havde en anden turneringsstruktur. Resultaterne i opgørene mod franske Lyon og tyske MSV Duisburg, der nu er en del af Capelli Sport-familien, er ikke noget at prale med. Da Fortuna havde mødt de to hold, var det farvel tak for denne gang.

’Det var hårdt at tabe stort, men gode oplevelser at prøve at spille på store stadioner i udlandet og teste sig mod udenlandske modstandere’, siger hun. Heidi Johansen er også målmandstræner for kvindelandsholdet og går derfor i øvrigt glip af HB Køges kommende opgør mod Lyngby i 1. division, fordi hun skal afsted til to VM-kvalifikationskampe mod Malta og Aserbajdsjan midt i måneden.

DA FORTUNA OG BRØNDBY VAR BEDST

Fortuna Hjørring og Brøndby delte mesterskaberne i kvindeligaen mellem sig i perioden 2002-2020. Så kom HB Køge stormende og snuppede 2021-guldet 5. juni. Fortuna Hjørring og Brøndby har som mesterhold gennem årene præsteret udmærket i den fornemste europæiske turnering. Højdepunktet for Fortuna Hjørring var i 2003. Efter en sejr over Arsenal Ladies nåede Fortuna frem til finalen, som blev tabt over to kampe til svenskerne fra Umeå IK.

Brøndbys bedste europæiske resultat kom i 2014-15-sæsonen, da de som mesterhold blev slået ud i semifinalen af tyskerne fra FFC Frankfurt.

Nu er et helt nyt gruppespils-koncept for UEFA Womens Champions League indført. 16 hold bliver efter kvalifikationskampene delt i fire grupper, hvor de topseedede, Barcelona, Bayern München, Paris SG og Chelsea kommer ind i turneringen, som i foråret 2022 slutter med finalen i Torino.

HB KØGE KAN MØDE VILDT GODE HOLD

’Det er mange storhold, der venter som modstandere, hvis HB Køge slår Sparta Prag. Hold af høj kaliber, helt vildt gode hold. Hvor vil det være fantastisk, hvis det lykkes HB Køge at kvalificere sig til seks kampe på et meget højt niveau i efteråret. Og jeg tror på HB Køge’, siger A-landstræner Lars Søndergaard, som flere gange har været på besøg på Capelli Sport Stadion.

’Det gjorde jeg allerede før den første kamp i Tjekkiet. Jeg vurderer, at HB Køge har rigtig gode muligheder for at vinde sammenlagt. HB Køge har et stærkt hold, og spillerne har selvtillid og viser, at de kan lide at spille store kampe. De har en dygtig målmand, en virkelig solid defensiv, to 6’ere, som placerer sig klogt og beskytter forsvaret og kan sætte opspil i gang, og der er speed oppe foran’.

’HB Køge har været dygtig til at få gode udlændinge ind og tiltrække spillere med høj kvalitet. Hvis det lykkes at komme i gruppespillet, vil det give spillerne masser af international rutine – og sikkert få flere spillere til at ønske, at de kan komme til at spille for HB Køge’.

’Jeg ser nu HB Køge som 60-40-favorit til at nå ind i gruppespillet’, siger landstræner Søndergaard før storkampen, hvor HB Køge-spillerne skal være på toppen på det taktiske og tekniske felt, det fysiske og det mentale.

HB KØGES MESTRE ER ET VINDERHOLD

Kaylan Marckese – Emma Færge, Selma Svendsen, Laura G. Pedersen, Isabella Obaze – Maddie Pokorny, Kelly Fitzgerald, Lauren Sajewich – Cecilie Fløe – Kyra Carusa, Sofie Thrane Hornemann. Det var startformationen i det første opgør mod Sparta Prag. Seks danskere og fem amerikanere. Kyra Carusa er født i San Diego i Californien. Hun har irske bedsteforældre og fik irsk statsborgerskab sidste år, så hun kunne spille landskampe for Irland. Det skal hun gøre igen om en uges tid.

Om det bliver samme 11, der udgør holdet onsdag aften, kan sagtens tænkes. Måske trænerne overvejer at lade Cornelia Kramer være med fra start?

Lars Søndergaard har endnu ikke anvendt HB Køge-spillere på A-landsholdet. Men det vil sikkert ske på et tidspunkt, der ikke ligger langt fremme i tiden, må man antage. Hvis spillerne får seks topkampe i Champions League i benene, kan det være med til at bane vej til landsholdet for de allerbedste på HB Køge-holdet.

HB Køge er et vinderhold, der sjældent taber. Naturligvis vil der være nerver på onsdag aften. Der er så meget på spil. Det kan blive en fantastisk, europæisk aften på Capelli Sport Stadion med jubel, glæde og stolthed. Det er, hvad vi håber og drømmer om. Og jeg ved, at Lars Søndergaard er en fornuftig og seriøs, vidende og erfaren træner. En dygtig analytiker, som er god at lytte til. Så jeg går med på, at HB Køge er 60-40-favorit.

Capelli Sport