Ugens Olsen: Målmændene må frygte HB Køges frisparksekspert

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

’Superliga, Superliga, Superliga’. Det var reaktionen fra en begejstret HB Køge-fan, der rejste sig på hovedtribunen og jublede og råbte efter Marcus Gudmanns flotte 3-1-pletskud mod Vendsyssel FF. Den scoring lukkede kampen og sikrede sejr nummer to af lige så mange mulige, som den nye træner Nicklas Pedersens og hans nye hold så fornemt har startet sæsonen med.

Folk på tilskuerpladserne var imponerede, hyldede spillerne, der forståeligt nok var stolte og lykkelige, og stemningen og optimismen var i top på Capelli Sport Stadion.

Nicklas Pedersen og de fleste i trænerstaben kunne ikke lade være med at løbe nogle meter ind på banen og fejre succesen sammen med spillerne efter de to afgørende scoringer – hvad fjerdedommeren på sidelinjen ikke var helt glad for. Og det var vel også lidt imod reglerne. Men det er da fint, at trænerne lever stærkt med i kampene og viser følelser, sammenhold og engagement.

’Superliga, Superliga, Superliga’. Nå, ja. Der er lang vej derop, men man skal aldrig sige aldrig, som det vist hedder. HB Køge skal jo ’bare’ til og med sidste spillerunde fastholde den plads i tabellen, som er sikret med 4-0 over Hillerød på udebane i Farum og sejren i Nicklas Pedersens 1. divisions-debut på hjemmebane…

Alle har lov til at drømme, og alt kan som bekendt ske i fodbold. Hvem havde troet, at Herfølge med John ’Faxe’ Jensen som spillende træner i 1999-2000-sæsonen kunne overhale favoritterne i de større klubber og vinde DM-guldet i en historisk forrygende sæson? Næppe nogen, måske John ’Faxe’ selv. Det var en sensation og en superpræstation af et mandskab, der voksede med opgaven gennem turneringen og viste selvtillid og tro på egne evner og kunnen.

 

MARCUS GUDMANN, MANDEN MED DEN GYLDNE HØJRESTØVLE

Det er lige det, som det nye HB Køge-hold har gjort, til sød overraskelse for os alle, der ser på. Der har været fightervilje, god organisation på holdet, som udstråler spilleglæde, og fint spil både defensivt og offensivt. Og når man skal have tilskuerne til at bakke ekstra op, er det en god idé, at spillerne på banen giver klart udtryk for, at de nægter at tabe.

Gæsterne blev udspillet efter pausen, da anfører Mike Jensen sprintede fremad med bolden og lagde den til rette for Pierre Larsen, som udlignede til 1-1. Derefter indtog manden med den gyldne højre-støvle, Marcus Gudmann hovedrollen. De to flotte scoringer til 2-1 og 3-1 gjorde ham til matchvinder, og alle målmænd i den næstbedste række må ryste i bukserne, når HB Køge i de kommende kampe får frispark i scoringsafstand.

Jeg kendte ham ikke, må jeg erkende, før HB Køge viste ham frem efter at have hentet ham i AB. Nu ved jeg, at det ikke er tilfældigt eller heldigt, at han kan sparke dødbolde i kassen og i det hele taget er en målfarlig type. Marcus Gudmann lavede otte mål for AB i sidste sæson i 2. division, tre af dem på frispark.

 

KRISESTEMNING I HORSENS FØR MØDET MED HB KØGE

HB Køge er rækkens mest scorende hold lige nu inden udekampen mod AC Horsens, nedrykkerne fra den bedste række, som blot har scoret én gang og har lukket tre mål ind i de to første kampe, heraf to hovedstødsmål.

Og i det jyske er der bekymring for, hvordan det vil gå holdet i denne sæson, forklarer en Horsens-ekspert, journalisten Tommy ’Kuglepen’ Poulsen, der har fulgt holdet og klubben i masser af år og ved, hvad fodboldfolket i den østjyske by føler, tænker og mener. Han var ansat på Horsens Folkeblad fra 1971, indtil han stoppede i august 2021.

’AC Horsens havde et frygteligt 2023-forår og rykkede ud af Superligaen. Vel næsten alle spillere har været sat til salg, og en halv snes stykker fik ikke deres kontrakter forlænget’, fortæller Tommy Poulsen. ’Det ser sort ud for AC Horsens, mener mange’.

Svenskeren Joakim Persson, der som en rigtig god angriber bl.a. har spillet for Esbjerg i Superligaen for mange år tilbage, har afløst Jens Berthel Askou som ny cheftræner. Og den tidligere Superliga- og AC Horsens-spiller Janus Drachmann er svenskerens assistent.

Vi kan så diskutere, hvem der er favorit i kampen i Horsens. På papiret må det vel være HB Køge, der har seks point flere end hjemmeholdet, som deler sidstepladsen med B 93, Hillerød og Næstved. Interessant, at HB Køge med den bedste målscore, imponerende 7-1, fører rækken med maksimumpoint foran AaB, Hobro, Helsingør og Kolding IF, der alle også har vundet deres to første kampe.

 

JESPER TIL NICKLAS: BARE SPRING PÅ

Jeg kan stadig fryde mig over den fantastiske stemning, opbakning til holdet og glæde, man mærkede på stadion, da Nicklas Pedersens hold viste klasse på hjemmebane. Jesper Pedersen var naturligvis en stolt far, som sad på tribunen og nød spillet, målene og sejren.

Far og søn har gennem årene snakket masser af fodbold sammen – og i sommeren selvfølgelig diskuteret HB Køges ønske om at gøre Nicklas til Aggers efterfølger, inden Nicklas sagde ja. ’Bare spring på, hvis du føler dig klar til det’, sagde jeg til ham, fortæller Jesper.

Jesper Pedersen, der som spiller rundede 270 kampe for Herfølge og lige tog en enkelt sæson med som Næstved-spiller, inden han stoppede på højeste niveau, har været i trænerbranchen masser af år. Politimanden, der snart går på pension, begyndte i 1990 som træner i Lellinge IF.

 

VI GLÆDER OS TIL AT SE DE NÆSTE KAMPE

Så arbejdede han med reserverne i Herfølge, blev førsteholdstræner i klubben, fortsatte til Nykøbing Falster Alliancen, B.93 på Østerbro og derefter BK Skjold. Næste stationer var Amager United, Holbæk B&I og Rishøj Boldklub.

En kort periode var Jesper Pedersen sportsdirektør i Rishøj Boldklub, derefter tilbage i Herfølge som træner for reserveholdet, hvorefter han atter tog sig af førsteholdet i Rishøj Boldklub, fortsatte til københavnerklubben FA 2000 – og senest har han været træner i Roskilde KFUM.

’Jeg har aldrig været træner for et hold, som Nicklas har spillet på, men da han var meget ung, lavede jeg individuel træning med ham efter skoletid’, husker Jesper Pedersen.

Nicklas Pedersen blev som bekendt landsholdsspiller og var ansat i en række klubber i Holland og Belgien. Bliver han en stærk træner, der kan udvikle og føre holdet fremad og op på højeste niveau på et tidspunkt? Svært at sige noget om lige nu. Men han har fået den bedst tænkelige start med et HB Køge-hold, der har overrasket alt og alle i de første – kun to – kampe. Vi glæder os til de næste.

Capelli Sport