Ugens Olsen: Oskar Snorre og Kaylan Marckese er gode i hovedrollerne

Hvilken spiller er den vigtigste på et fodboldhold? Det er målmanden, siger mange, vel de fleste? Jeg er enig. En dygtig målmand kan vinde mange point til sit hold. En dygtig målmand har hurtige reaktioner på stregen, optræder med en stærk her-kommer-jeg-attitude og med et godt overblik. Og mod til at gå frem til høje indlæg og vinde bolden i luftrummet i og omkring målfeltet. En dygtig målmand er én, som medspillerne stoler på og føler sig trygge ved at have som sidste skanse mellem stængerne.

En dygtig målmand har en sikker gribeteknik og kan dirigere sit forsvar Han/hun er god med fødderne, kan spille med bagude og læser spillet foran sig rigtigt og placerer sig fornuftigt. En rigtig god målmand ved, hvornår bolden skal gribes eller bokses langt væk og er en kvik igangsætter, når muligheder for hurtige kontrastød opstår.

Og en førsteklasses, viljestærk målmand bliver rasende på sine holdkammerater og lidt på sig selv, hvis forsvaret sjusker og modstanderne får lov at score en enkelt gang til allersidst, selv om det står 3-0 eller 5-0, og kampen er vundet for længst. Det handler om clean sheets. Målmænd hader at lukke mål ind. Og viser det. Tænk for eksempel på Kasper Schmeichel – og hans far.

Gode målmænd skal gerne have en vis størrelse og højde. På det punkt var Peter Schmeichel en gigant, da han var verdens bedste som Manchester United-keeper. Han havde et enormt vingefang og var fyldt med selvtillid, når han forlod stregen. Der var flere managere fra modstanderklubber, som dengang sagde til egne angribere, at de sådan set godt på forhånd kunne opgive at score hos Schmeichel, selv om de blev alene med den store dansker.

For Peter Schmeichel var skræmmende og dominerende i sit udtryk, når han gik fremad, og fyldte så meget, at målet bag ham ikke var til at få øje på for manden med bolden.

22 ÅR, AMBITIØS OG I EN GOD UDVIKLING

HB Køges Oskar Snorre er ikke en af de allerstørste målmænd målt på højde og vægt. Men den 22-årige tidligere Lyngby-keeper er meget talentfuld og ambitiøs og i en god udvikling, mens han høster erfaring og lærer noget løbende i HB Køge-målet. Han har leveret mange fornemme præstationer i 1. division i år. Snorre kan sagtens blive til noget stort mellem stængerne. Det er der mange gode tegn på.

Målmændene har, kan man sige, en særlig fordel i spillerhierarkiet i en trup. De bliver sjældnere end udespillerne sat af holdet straks efter en dårlig præstation eller to. Trænerne vælger som regel førstemålmanden til at være fast på holdet over en lang periode.  Målmændene får i de fleste klubber lang snor. Til gengæld vil de så også risikere at være længe ude, hvis de fjernes fra startopstillingen – og reservemålmanden optræder som en god førstemålmand, når han får chancen og spiller fra start.

Og forsvarsspillerne, midtbanespillerne og angriberne har meget større muligheder for at komme hurtigt tilbage i startopstillingen, når de har været udenfor et par kampe. Fordi de allerfleste af dem kan bruges på flere forskellige positioner på holdet. Målmanden kan kun stå på mål.

Med til historien om målmændene hører endvidere, at det må kræve enorm tålmodighed at være nummer to målmand i en trup. Og skulle vente, vente og vente på at få chancen for at spille på holdet fra start i betydningsfulde kampe.

Det er et vilkår, som f.eks. Andreas Hansen lige nu indretter sig efter oppe i Aalborg. Den tidligere HB Køge-målmand skiftede til AaB i sommeren 2019. Han er indtil videre noteret for blot fem kampe for AaB i Superligaen, de to som indskifter. Andreas Hansen skal håbe på, at førstemålmand Jacob Rinne snart bliver solgt, og måske sker det her i den kommende vinterpause.

LANDSHOLDS-MÅLMÆND OG GULDVINDERE

Andreas Hansen gjorde det glimrende for HB Køge. Og vi kan, her i kommunen, sagtens prale med, at vi har haft en række dygtige målmænd i Herfølge og Køge, når vi kigger på historien. Det gør vi gerne. Eksperter som Bruno Zingg, Sten Sarka og Per Møller har bidraget til at udpege de bedste målmænd i de to klubber.

Flere af dem har spillet i begge klubber. Curlei Nielsen, Kai Larsen og Carsten Holbek. Curlei Nielsen blev kåret som Årets Spiller i Køge i 1972-sæsonen. Han skiftede til naboklubben året efter.

Jan Olesen, der, som nogle måske husker, også var en fantastisk indendørs-spiller og viste det bl.a. i USA, blev i januar 2000 af Køge Boldklubs medlemmer udpeget som målmand på Århundredes Hold i klubben. Ind på en delt andenplads i afstemningen kom Henning Elting og Henning Larsen.

Henning Elting var flere gange på A-landsholdet og stod i målet, da Køge blev dansk mester i 1954. Henning Larsen var en stor og dominerende anfører på holdet, der holdt de sjællandske konkurrenter Holbæk og Næstved bag sig og vandt DM-guld i 1975 og spillede i Europa Cuppen for mesterhold mod Bayern München i 1976.

Andre fine Køge-målmænd i vilkårlig rækkefølge: Mogens Johansen, Tommy Sejersen, Casper Ankergren og Poul Hansen.

MÅLMANDEN STOD PÅ HÆNDER OG REDDEDE MED FØDDERNE

Hvem var Poul Hansen, vil nogen sikkert spørge? Han spillede 209 førsteholds-kampe i perioden 1936-1948. Sønnen Eigil Hansen var en teknisk smart og målsøgende offensivspiller i 137 kampe for Køge, men han var længe om at komme i form efter vinterpausen. Vognmanden Poul Hansen var en meget populær målmand i de gamle dage, da Køge-holdet blev beundret for at spille morsomt og utraditionel fodbold og trak mange tilskuere til kampe mod københavnerholdene i Københavns Idrætspark.

Poul Hansen havde en fortid som gymnast og innerwing og var lidt af en sprællemand på banen, kan man læse sig til. Han var ikke bange for at drible op i modstandernes målfelt eller stå på hænder og klare en høj bold med fødderne.

Bruno Zingg mener at kunne huske, at han som lille dreng oplevede, at Poul Hansen fandt på at fange bolde i sin målmandskasket. Om der blev dømt noget i de situationer, foreligger der ikke noget om. Poul Hansen præsterede at vogte Køge-målet i 175 førsteholdskampe i træk. Han måtte overlade pladsen til en anden, da han blev skadet og gik glip af to kampe, før han indtog målmandspladsen igen.

FÆRING VAR GULD VÆRD I HERFØLGE-MÅLET

Herfølge Boldklub har i målet haft spilleren, som er den hidtil ældste, der har optrådt i Superligaen. John Hansen fra Næstved. 6.november 1994 var han på banen for Næstveds hold, der blev slået 3-2 af Brøndby. Hansen var 45 år og 164 dage gammel den dag og kaldt til undsætning, fordi to yngre målmænd i truppen var skadet. John Hansen var med til at vinde bronze med Næstved i 1972. Og han havde en fodboldkarriere, der var spændende og interessant.

Han har foruden i Næstved og Herfølge spillet for B 1913, Pretoria i Sydafrika, Helsingborg i Sverige, Melbourne i Australien, Hvidovre, Malmö FF, Olympiakos Nicosia på Cypern og i OB. John Hansen har været målmandstræner og var en kort periode landstræner i Gambia.

Da Herfølge i 2000 så sensationelt blev dansk mester, var en af nøglespillerne Jákub Mikkelsen. Den færøske målmand, som nåede at spille 73 landskampe for Færøerne, var en spiller, som klubben og Herfølge-fansene var meget glad for. Vi kan også nævne andre glimrende målmænd i Herfølge som Morten Cramer, Finn Jeppesen, Jan Madsen, Benny Gall og Kim Brodersen. Og så har der været keepere på HB Køges hold som Morten H. Jensen (også kampe for Herfølge), Frederik Due og Lars Bjerring, der også kunne noget.

SNORRE SKAL VÆRE PÅ TOPPEN MOD TOPHOLD

Tilbage i nutiden konstaterer vi, at Oskar Snorre har været en af de bedste målmænd i 1. division over en lang periode nu. Hvis han ikke havde været i fineste form for en uge siden i Helsingør og optrådt med fornemme redningsaktioner før pausen, havde HB Køge ikke fået ét point med hjem i bagagen fra mødet med Køge-træneren Morten Eskesens tophold.

Vi må håbe, at Snorre kan vise samme klasse i den sidste kamp for Daniel Aggers mandskab i 2021. Lørdag eftermiddag, når Lyngby er modstanderen på Capelli Sport Stadion, er der brug for en koncentreret holdpræstation fra første minut. Det er supervigtigt, at de 10 andre spillere møder op og er lige så klar fra start, som målmanden altid er. Det var de ikke i Helsingør.

KAYLAN MARCKESE LIGE SÅ GOD SOM SNORRE

Når vi taler om målmænd, skal vi naturligvis også fremhæve Kaylan Marckese. Amerikaneren har været en afgørende aktør og markant personlighed og spiller i kvindeligaen hele året. Så det er logisk og aldeles fortjent, at Kaylan Marckese vogter målet på Efterårets Hold i Gjensidige Kvindeligaen.

Hun er lige så god og vigtig for mesterholdet, som Snorre er hos mændene. Efterårets Hold er blevet sammensat af liga- og landsholdstrænerne. Efterårets debutanter i A-landsholdstruppen, Cecilie Fløe og Isabella Obaza samt Kelly Fitzgerald og Emma Færge er de fire andre HB Køge-spillere på Efterårets Hold.

Der bliver vist ikke ’udtaget’ et Efterårets 1. divisionshold hos mændene. Oskar Snorre ville have været en oplagt kandidat til målmandspladsen.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Capelli Sport