shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0 kr.
View Cart Check Out

UGENS OLSEN: SKAL BORGMESTEREN VÆRE MED TIL AT SÆTTE HOLDET?

Kan man forestille sig, at Marie Stærke ville blande sig, protestere og komme ud med en slet skjult trussel om måske at trække økonomisk støtte til HB Køge tilbage, hvis ikke der kommer flere lokale spillere ind i trupperne og får spilletid på henholdsvis 1. divisionsholdet og det kvindelige mesterhold?

Nej, vel. Selvfølgelig vil det ikke ske her hos os i Køge Kommune. Det vil borgmester Stærke og politikerne i byrådet da ikke blande sig i.

Og HB Køge har naturligvis heller ingen planer om at satse udelukkende på udenlandske spillere og bruge 11 udlændinge i startopstillingen. Klubben har en vision for talentudviklingen om bl.a., at mindst en tredjedel af spillerne på førsteholdet skal have rod i egen talentafdeling. Førsteholdstruppen skal som minimum bestå af en tredjedel spillere af egen avl fra moderklubberne Herfølge og Køge. Og der skal maksimalt være seks amerikanske spillere i kvindetruppen.

Det er anderledes oppe i det nordjyske, i Jammerbugt Kommune. Jammerbugt FC, som HB Køge skal møde igen i to kampe i nedrykningsspillet i den næstbedste række, ejes af en tysker. Der er kun fem nordjyske spillere i truppen. Borgmester Mogens Christen Gade var mildt sagt ikke glad, da holdet bestod af 11 udlændinge, og der blev skiftet fem udlændinge ind i løbet af kampen mod FC Helsingør.

Og da Jammerbugt-holdet var i Køge til forårets første kamp, var der kun en enkelt Nielsen på holdet sammen med 10 udlændinge.

Borgmesteren begræder, at spillere fra Nigeria, Guinea, Gambia, Senegal og Luxembourg har taget pladser fra de lokale talenter.

’Jeg skal ikke blande mig i, hvordan holdet stiller op. Jeg skal bare blande mig i, at der skal være nogle lokale spillere også, fordi vi har lokale spillere med kvalitet. Og de bør også være en del af truppen’, har Mogens Gade sagt til ritzau. ’Det, der hele tiden har været meningen med Jammerbugt FC, er jo, at der skulle være et lokalt præg. Det har været tanken, at det var folk fra Fjerritslev, Brovst og Saltum, som kunne komme og genkende nogle af deres ungdomsspillere på holdet’.

 

UDENLANDSKE SPILLERE ER BILLIGERE I DRIFT

Den tyske investor Klaus-Dieter Müller købte i 2021 klubben. Han har udtalt, at ’vi kan ikke finde danske spillere i et lønleje, vi kan være med på’.

Jammerbugt Kommune har en markedsføringsaftale, 200.000 kr. værd, med fodboldklubben. Borgmester Gade forklarer: ’Hvis vi igen skal lave en ny aftale, skal det naturligvis skrives ind, at der skal være nogle lokale spillere i truppen. Det er det samme, som vi gør, når det er med Nordjysk Elite Speedway. Der har vi også forlangt, at der er lokale kørere med. Jammerbugt er en lokalforankret kommune, og det skal vi også være, når vi snakker fodbold’.

Der er ikke noget forkert eller ulovligt i, at en klub i 1. division, Superligaen og kvindeligaen kommer med 11 udlændinge i startformationen. Det tillader reglerne. Det er mange, mange år siden, at der var begrænsninger i forholdet til antallet af ikke-danske-spillere på holdene i divisionerne. Jeg kan huske, at det nærmest var en sensation, når et hold i 1. division, som den bedste række hed dengang, fik en udenlandsk spiller på holdet.

 

DA HERFØLGE OG KØGE SPILLEDE MED LOKALE DRENGE

Det var bl.a. ganske opsigtsvækkende og eksotisk, da Kurt ’Nikkelaj’ Nielsen som træner i B 1901 hentede Biri Biri til Nykøbing Falster fra Gambia. Og den målfarlige angriber var også populær, da han senere optrådte nogle sæsoner på Herfølges divisionshold.

I de gode, gamle dage var det stort set kun lokale drenge, som efter ungdomsårene spillede på førsteholdet i henholdsvis Herfølge og Køge. Og det var også sådan, at man (de fleste af os) blev i barndomsklubben hele karrieren. Det ændrede sig langsomt, og i 1978 blev betalt fodbold indført herhjemme. Så blev der købt og solgt mange spillere mellem danske klubber, og udenlandske klubber kiggede ofte til Danmark for at khente de allerbedste.

Udenlandske trænere var derimod ikke et særsyn i danske klubber i de glade amatørdage og er det jo heller ikke i dag. Bl.a. Auri Skarbalius har haft en fin karriere i Danmark som spiller for Brøndby og Herfølge samt træner i HB Køge.

En af de udenlandske trænere, tyske Alexander Zorniger, skrev historie i Brøndby, da han i en superliga-hjemmekamp mod Hobro havde 11 udlændinge (fra seks forskellige nationer) i startformationen. ’Vi fisker i en meget lille sø. Lige nu har vi ikke kvaliteten i ungdomsafdelingen til at tage to-tre spillere derfra op i førsteholdstruppen’, forklarede tyskeren.

Det var ikke alle på Vestegnen, som var enige med ham. Vejle Boldklub har i øvrigt to gange i Superligaen startet med 11 udenlandske spillere.

 

10 UDENLANDSKE STARTERE – PÅ TO HOLD

Det kommer ikke til at ske i HB Køge, hverken hos mændene eller kvinderne. Hvordan så det i øvrigt ud med fordelingen af danske og udenlandske spillere på holdene i de seneste kampe?

Da HB Køge i Fredericia smed en sejr, der ville have givet adgang til top-6-slutspillet i 1. division, over bord, var fire udlændinge i startopstillingen. Nemanja Cavnic (Montenegro), Maximilian Sauer (Tyskland), Marko Stamenic (New Zealand) og Effiong Nsungusi (Nigeria).

Der var seks udenlandske startere på kvindeholdet, som slog Brøndby 3-2 i fredagens gyser på Capelli Sport Stadion. Kaylan Marckese (USA), Andrea Norheim (Norge), Kelly Fitzgerald (USA), Kyra Carusa (USA/Irland), Nicole Kozlova (Ukraine), Maddie Pokorny (USA). Lauren Sajewich (USA) blev skiftet ind i anden halvleg. Altså sammenlagt 10 udenlandske startere på de to hold.

Når Agger-holdet lørdag tager imod Vendsyssel FF, og vi stadig er misundelige på Nykøbing FC, som kan nyde at skulle spille 10 kampe i oprykningsspillet, er tre HB Køge-spillere i karantæne. Anfører Mike Jensen, Mathias Nielsen og Nemanja Cavnic. Det er ikke så smart.

Men der er syv point ned til en nedrykningsplads. Det kan ikke gå galt, det må ikke gå galt for HB Køge – og det gør det heller ikke. De to første kampe, nummer to er på udebane mod Hobro, er dog bestemt ikke nemme opgaver.

 

KYRA CARUSA PÅ TOPPEN SOM MATCHVINDER

Når Søren Randa-Boldts hold samtidig på lørdag spiller på Right to Dream Park mod FC Nordsjælland i Farum, er HB Køge i sagens natur favorit. Der blev tanket masser af selvtillid i den svære, underholdende kamp mod Brøndby, hvor HB Køge-spillerne demonstrerede stor fightervilje, stærk mentalitet og sammenhold, da det så svært ud i slutfasen. Spillets kvalitet kan (altid) diskuteres.

Men det er uden for diskussion, at amerikanerne spiller med hjertet og pynter på holdet i hver eneste kamp. De betyder meget for holdet og repræsenterer deres danske klub på fornem vis.

Uden dem var HB Køge ikke blevet dansk mester i sidste sæson og efterfølgende debuteret med seks kampe i Champions League. Kyra Carusa var kampens spiller mod Brøndby. Det var topklasse, hvordan hun placerede sig, modtog og behandlede bolden, før hun sparkede 3-2-sejrsmålet i kassen. Teknisk fornemt udført.

I Køge/Herfølge er fodboldfolket meget glad for amerikanere – og for klubejeren, George Altirs, der bor og er en stor forretningsmand i USA. Og amerikanerne er glade for HB Køge, klubben, byen og Danmark. Det er et perfekt match. Det er da ærgerligt for borgmester Gade i Jammerbugt Kommune, at han ikke har det på samme måde med fodbolden, som Marie Stærke har det her hos os.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.