Ugens Olsen: Sparta Prag-mesterspiller holder med HB Køge
Hvad har Jon Dahl Tomasson, Jørgen Kristensen, Søren Larsen, Nicklas Pedersen og Britt Funch Poulsen til fælles som fodboldspillere? Det er, indrømmet, nok et ’umuligt’ spørgsmål, som næppe nogen kan give et svar på. Derfor kommer det lynhurtigt her. Med en baggrund som spillere i henholdsvis Køge og Herfølge (Nicklas P.) har de fem været med til at vinde mesterskaber med udenlandske klubber.
Britt Funch Poulsen? Hun er født i St. Tårnby på Stevns og var tidligt meget sportsinteresseret og dyrkede mange forskellige sportsgrene. Fodbold, håndbold, tennis – i dag er cykling nummer ét på programmet, fortæller hun. Britt, nu 47, var en kort tid fodboldspiller i Vallø, inden hun i 1987 valgte at melde sig ind i Køge Boldklub. Dér var hun begejstret for at have Peter Bøgelund som træner og Pernille Bøgelund som holdleder og spille sammen med Trine Westhoff, der blev en nær veninde. Køge-holdet spillede sig opad i rækkerne og var en enkelt sæson i 1. division.
I 2001 blev Britt Funch Poulsen udsendt til Tjekkiets hovedstad Prag af arbejdsgiveren Disa Industries, hvor hun dengang var ansat som teknisk assistent. Hun skulle være dernede i 14 måneder og havde lyst til at fortsætte med at spille fodbold. Hun kom til Sparta Prag, blev indlemmet i førsteholdstruppen i den tjekkiske storklub og var med til at vinde mesterskabet i 2002. Det er en rigtig god historie.
Og en af dem, som hun spillede sammen med, Lucie Martinková er stadig et stort navn i tjekkisk fodbold og fortsat med på Sparta-holdet. Det hold, der møder HB Køge i de to kvalifikationskampe, onsdag aften på hjemmebane og i Køge i næste uge. To store kampe, som afgør, hvem der får en gylden plads i efterårets gruppespil med seks kampe i Champions League-turneringen.
PÅ ET HOLD FYLDT MED LANDSHOLDSSPILLERE
’Jeg havde ikke selv valgt at spille i en af de helt store klubber’, fortæller Britt Funch Poulsen. ’Da jeg var kommet til Prag, bad jeg en mandlig kollega om at finde en klub til mig. Jeg har klubben til dig nu, sagde han efter kort tid. Jeg fik at vide, at jeg skulle møde til træning den næste dag kl. 17.00. Jeg blev nok lidt overrasket over, at jeg kom til en storklub, hvor træneren ved siden af også var landstræner, og spillerne i Sparta Prag stort set udgjorde det tjekkiske landshold’.
’Så det var ret svært at komme på holdet. Jeg fik dog en del kampe fra start, jeg kom ind fra bænken i andre, og jeg spillede også lidt på andetholdet af og til. Men jeg fik en guldmedalje med hjem’. Og hvis man har prøvet at været med til at blive mester og have en medalje hængende derhjemme på væggen, ved man, at det kan man godt tillade sig at være meget glad for og stolt over’.
’Det var lidt problematisk at kommunikere med mange af spillerne. Men cheftræneren kunne tale tysk, hjælpetræneren engelsk, og der var en amerikaner i truppen. Jeg fik en god hold-veninde, der hedder Simona, som jeg stadig er lidt i kontakt med’, fortæller Britt Funch Poulsen videre.
’Jeg husker tydeligt, at da jeg var udtaget for første gang til en kamp med førsteholdet, glædede jeg mig rigtig meget. Jeg mødte tidligt ved klubbens store stadion med plads til mange tilskuere. De andre spillere var der ikke så tidligt. Så kom der en bus for at hente os. Vi kørte vel 30 kilometer uden for Prag til et lille stadion og spillede kamp dér foran meget få tilskuere’.
SPILLEREN FRA KØGE KOM IKKE MED I CHAMPIONS LEAGUE
’Jeg vil sige, at det da var en hård tid med både arbejde og fodbold med træning tre gange om ugen og kampe. Men jeg var drevet af, at jeg var så glad for fodbolden, og at det var en unik chance for at få det bedste ud af opholdet i Prag’.
Britt Funch Poulsen var en spiller med et godt overblik, gode afleveringer, og hun var meget løbestærk. Hun kunne bruges på mange forskellige pladser på midtbanen og i defensiven. Sparta Prag spillede dengang og gør det vist stadig, forklarer hun, i en stil, der kan kaldes engelsk med stor fysisk styrke. Sparta Prags kvindehold har vundet masser af titler og spillet europæisk mange år. Da mesterskabet i 2002 var sikret, blev Champions League-turneringen afgjort i et slutspil i Sverige. Klubbens danske spiller kunne ikke få fri fra arbejde i en uge til at være med dér.
’Jeg håber selvfølgelig meget og tror på, at HB Køge kan slå Sparta Prag. Jeg synes, at der er mange dygtige spillere på holdet, som spiller flot og teknisk fin fodbold. Ligaen herhjemme er blevet bedre og bedre gennem årene, og det gør holdene stærkere, at der er kommet mange udenlandske spillere til. De løfter niveauet. Og jeg synes, at HB Køge-projektet er spændende’.
EN AFGØRELSE PÅ HJEMMEBANE ER DRØMMEN
Selvtilliden i HB Køge-truppen før den europæiske debut er stor, ambitionerne det samme. Sæsonstarten med en stribe nydelige præstationer og lutter sejre giver masser af gejst, spilleglæde og godt humør. Derfor har vi lov til at drømme om, at Søren Randa-Boldts mesterhold kan tage til Tjekkiet og få et resultat med hjem, så returkampen på Capelli Sport Stadion bliver en superspændende begivenhed med mange tilskuere til at skabe stemning og fest (både under kampen og bagefter).
Det vil være historisk og superflot, såfremt det lykkes at komme indenfor i det fornemste selskab på den europæiske scene. Og kassereren vil være glad, for UEFA er jo god til at dele masser af penge ud til holdene, der kommer langt i Europa.
AGGER OG CO. PÅ HÅRDT ARBEJDE
HB Køge-cheftræner for holdet i 1. division, Daniel Agger og First Team Coach Lars Jacobsen optrådte som spillere masser af gange i internationale klub- og landskampe. Nu er de på hårdt arbejde i den næstbedste række som debuterende trænerduo og har en trup og et hold, der er hårdt ramt af skader og humper afsted nede i bunden af rækken. HB Køge har blot vundet én hjemmekamp her i 2021, spillet fem uafgjort og tabt seks. Den statistik er ’underlig’ og ikke pæn.
Nu, mens der er landskamppause, får Agger og Jacobsen og spillerne god tid til at evaluere de første otte kampe (syv i ligaen og én pokalkamp), slappe lidt af og få ladet batterierne op igen. Forhåbentlig bliver mange af de skadede spillere snart klar – til en efterårsspurt opad i tabellen.
HERFØLGE OG KØGE I EUROPA
Det er længe siden, Herfølge og Køge spillede en større rolle i toppen i dansk fodbold hos mændene. Her, før mestrene skal føre sig frem i Champions League, må vi nøjes med at mindes tiden, da begge klubber vandt noget og viste sig frem uden for landets grænser.
Folk med god hukommelse ved, at Herfølge som dansk mester i 2000 spillede to kvalifikationskampe til Champions League. De blev sammenlagt tabt 6-0, da modstanderen var Rangers FC. I Uefa Cuppen slog Herfølge derefter AIK Stockholm ud med 2-1 efter to kampe og blev så i anden runde besejret 6-2 af grækerne fra AEK Athen. Det var dengang, spillere som målmanden Jákup Mikkelsen, Chris Hermansen, træner John ’Faxe’ Jensen, Bo Henriksen, Thomas Høyer, Dan Lübbers, Tommy Schram, Jens Madsen, Peter Frank, Lars Jakobsen og Torben Christiansen var på holdet.
Køges 1975-mestre oplevede at møde mægtige Bayern München, der havde vundet Europa Cuppen for mesterhold tre sæsoner på stribe, i to kampe i september 1976. To spillere husker det måske allerbedst. Svend Poulsen, der scorede til 1-1 hos Sepp Maier i returopgøret i München, hvor Franz Beckenbauer og Gerd Müller og Co. meget heldigt vandt 2-1. Og reserve-målmanden Peter Warming, der fik førsteholdsdebut, da han foran 25.000 tilskuere afløste den rygskadede målmand Henning Larsen i anden halvleg i Københavns Idrætspark, hvor tyskerne vandt 5-0. Det var i det efterår, da en af de allermest populære og vigtige spillere på Køge-holdet, Charlie Pedersen, gik glip af de europæiske kampe, fordi han fik brud på det ene ben et par uger forinden.
TOMASSON, KRISTENSEN, LARSEN OG PEDERSEN
Til slut kan vi lige blive imponeret over at se, hvor Tomasson, Kristensen, Larsen og Pedersen vandt mesterskaber, da de var på toppen. Jon Dahl Tomasson blev hollandsk mester med Feyenoord i 1999 og desuden Uefa Cup-vinder i 2002. Med AC Milan vandt han mesterskabet i serie A i 2004, Champions League i 2003 og den italienske pokalturnering i 2003. Jørgen Kristensen, der kom til Køge fra Hedehusene, blev hollandsk mester med Feyenoord i 1974 og Uefa Cup-vinder i samme sæson.
Søren Larsen var som topscorer med til at vinde Allsvenskan med Stockholm-klubben Djurgården i 2005 og desuden pokalturneringen året før. Nicklas Pedersen bidrog til, at Gent blev belgisk mester i 2015. Nu er Jon Dahl Tomasson som bekendt cheftræner i Malmö FF. Jørgen Kristensen er ofte tilskuer til HB Køges hjemmekampe, både i mændenes 1. division og kvindeligaen. Søren Larsen kunne være et godt bud, hvis HB Køge skulle ansætte en angrebstræner, og Nicklas Pedersen er U/17-træner i HB Køge.
Britt Funch Poulsen bor i øvrigt tæt på stadion sammen med sin mand, Jens Poulsen, medlem i veteranafdelingen i Køge Boldklub, så hun skal ikke gå langt, når hun selvfølgelig bliver inviteret som en særlig gæst på Capelli Sport Stadion til HB Køges returkamp mod Sparta Prag onsdag 8. september.