Ugens Olsen: To nye cheftrænere på hårdt arbejde

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Tre hold kæmper om DM-guldet i slutspillets ti runder i Gjensidige Kvindeligaen, der nu endelig kommer ud fra den lange vinterpause, så holdene ikke skal nøjes med træningskampe, men spille om dyrebare point hver uge. Brøndby, FC Nordsjælland og HB Køge, mesterhold de tre seneste sæsoner på stribe. En imponerende succes.

Og tre hold skal slås for livet i nedrykningsspillet i mændenes NordicBet Liga, hvor de to nederste i tabellen efter ti runder sparkes ned i 2. division. HB Køge, Næstved og FC Helsingør. Det bliver en voldsom, grim nedtur for klubben, spillerne og trænerne, hvis det ender med degradering til landets tredjebedste række.

Så vi ser frem til nogle forårsmåneder med vildt spændende og måske dramatiske HB Køge-kampe, hvor folk, der bider negle eller har lidt dårlige nerver, nok vil blive udfordret mere end normalt og få ekstra svært ved at sidde roligt på tribunen.

Vi er altså midt i en sæson med to debuterende cheftrænere, Kim Daugaard og Nicklas Pedersen, som er kommet på hårdt arbejde. Især Nicklas Pedersen, der var vildt skuffet efter ydmygelsen i 4-0-nederlaget mod Hillerød i årets første hjemmekamp på Capelli Sport Stadion.

DET KUNNE DE IKKE VÆRE BEKENDT

Cheftræneren var trist til mode, da han – og det skal han have ros for – stillede op til interview få minutter efter slutfløjtet og var selvkritisk og ærlig og sagde, ’det kunne vi ikke være bekendt’. Nicklas følte, at præstationen og skuffelsen over resultatet var værre end efter 1-7-dukkerten mod B.93 på hjemmebane i starten af sæsonen.

Trænerteamet lagde sig fladt ned, måtte vi forstå, og havde åbenbart ikke sat spillerne godt nok op til kampen. Og spillerne havde ikke sat sig selv ordentligt op og forberedt sig nok på, hvad nordsjællænderne ville komme med. Der manglede noget omkring omkring det mentale. Der savnedes mod, gejst og vilje på HB Køge-holdet. Og energi.

Forsvarspillet var usikkert og kritisabelt i mange sekvenser, angrebsspillet uden ordentlig gennembrudskraft. Kreativitet og gode ideer i boldbesiddelse var en mangelvare, og der var tidligt ligesom ingen tro på, at det kunne blive en kamp med point til HB Køge. Derfor blev hjemmeholdet overtrumfet på alle parametre.

 

KAN HB KØGE REJSE SIG I FREDERICIA?

Og så hører det selvfølgelig med til historien, at Hillerød-træner Christian Lønstrups hold så godt ud og hang fint sammen og blev sat i gang med 1-0-scoringen, hvor hjemmeholdet så at sige lavede oplægget til gæsterne.

Fire udskiftninger efter første halvleg er langt fra normalt. Men Nicklas Pedersen måtte reagere sådan, og i denne uge har trænerne meget fokus på, hvem der har gjort sig fortjent til at spille fra start i den svære udekamp mod FC Fredericia lørdag eftermiddag. Og hvem der ikke har.

Efter den gode 1-0-sejr i Helsingør i forårspremieren er fulgt to nederlag. Det er skuffende. Heldigt, at hverken Næstved eller Helsingør-holdet samler masser af point og er blevet hængende i bunden af tabellen.

 

ET KVINDEHOLD PÅ EN FANTASTISK REJSE

Det er sjovere at følge, se – og skrive om vindere. Og det er da heldigt og godt, at vi har et kvindehold, der har været på en fantastisk rejse i tre sæsoner i Gjensidige Kvindeligaen. Og spillerne er blevet hyldet og fejret efter sidste runde med guldmedaljerne om halsen.

Nu fløjtes der op til mesterskabsspillets ti runder, og det kan dårligt blive mere spændende, når kun ét point skiller Brøndby fra forfølgerne FC Nordsjælland og HB Køge. Maria Uhre og Selma Svendsen er i øvrigt de to eneste spillere i den trup, vi har nu, som har været med til at vinde guld tre gange.

Og når man ved, hvor meget det betyder for en spiller at blive dansk mester én gang, er det nemt at regne ud, hvor glade og stolte, de to er.

’Vi går efter guldet og tror på det’, siger cheftræner Kim Daugaard. Selvfølgelig. ’Vi bliver bedre efter vinterpausen, når vi har haft en lang opstart’. Vi får se og tror på det.

 

DE BEDSTE MODSTANDERE LUGTER BLOD

Godt en snes HB Køge-spillere har været på opgaver for henholdsvis danske og udenlandske landshold for nylig. Fighteren Cecilie Fløe, der scorede for lidt i ligaen i efteråret, har lavet mange mål i træningskampene. Og Emma Regan, der har døjet med en fodskade i flere måneder, er kampklar og på toppen igen. Det er gode tegn.

Regan er en løbestærk boks-til-boks-spiller, som nu er ekstra motiveret, fordi hun har savnet turneringskampene – hvor HB Køge jo ikke mere råder over den vævre, hurtige og energiske Beate Marcussen.

I løbet af halvandet år spillede Beate 49 kampe og scorede otte gange. Hun var en gevinst for HB Køge, og det kan hun også blive for norske Rosenborg, hvor hun er nu.

De bedste modstandere lugter altså blod og er godt trætte af, at HB Køge har kunne holde guldfest tre år på stribe i juni. Og vi har oplevet, at mesterholdet også kan tabe på hjemmebane. Netop AGF, der kommer til Køge søndag, har, ligesom Brøndby, formået at tage tre point med hjem fra en turneringskamp på Capelli Sport Stadion. Og HB Køge har blot vundet én og spillet én kamp uafgjort ud af de seks seneste mod Brøndby.

 

VI MÅ FORLANGE EN HJEMMESEJR OVER AGF

Eks-landsholdsspilleren Michael Schjønberg har gjort det godt som AGF-cheftræner. Og århusianerne kommer med en frisk sejr over Fortuna Hjørring på udebane i pokalturneringen i bagagen. Det kan sagtens blive en ganske besværlig opgave at få de tre point, som vi må forlange af Kim Daugaards hold.

I de tre foregående sæsoner dominerede HB Køge, og forfølgerne halsede bagefter med tungen ude af munden. Det er nyt, at HB Køge-holdet ’kun’ er nummer tre før afgørelsen i mesterskabsspillet.

Og holdet har faktisk kun scoret to gange i de seneste fire hjemmekampe. 1-0 mod FC Nordsjælland og 1-0 i den sidste kamp inden jul mod AaB.

Men – det er bedre at ligge nummer tre i toppen end tredjesidst i bunden af tabellen.

Capelli Sport