UGENS OLSEN: TRE POINT MOD VENDSYSSEL VIL GØRE GODT

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Tabellen lyver aldrig, siger man. Og det skal vel bl.a. udlægges sådan, at ingen kan snakke sig til, at det hold, man er træner for, spiller på eller holder med som fan, har fortjent at være bedre placeret, end det kan læses i point-tabellen efter hver spillerunde. Med forklaringer om, at holdet da har spillet mere seværdigt, positivt og finere end modstanderne, som ligger højere oppe i tabellen.

Eller med henvisning til alle mulige statistikker (Expected Goals bl.a.), som handler om antal afslutninger, der er skabt, antal chancer og gode intentioner og afleveringer, og hvad man ellers vil fremhæve om sig selv.

Men vi må vel mene, at jo flere brændte chancer, et hold leverer, des dårligere er det. Og der er ingen nok så fornemme statistikker, der i sig selv giver point i fodbold. Det er ikke noget at prale med, at der blev skabt 10 fine scoringsmuligheder, hvis modstanderne har udnyttet den ene af to oplagte målchancer, de har produceret, og vundet kampen 1-0. Effektivitet er vigtigt, især foran mål. Og det er altså resultaterne, der tæller i fodbold.

Den store, tyske mestertræner Otto Rehhagel, der som landstræner førte Grækenland til EM-titlen i slutrunden i Portugal i 2004, forklarede os ofte, lidt provokerende selvfølgelig, at ’den eneste sandhed i fodbold er, at bolden skal i mål’. Han snakkede ikke så meget om, hvordan spillet så ud, og om underholdningsværdien i kampen var i top. Jeg husker, at bl.a. Morten Olsen og Johan Cruyff nærmest var rasende over, at grækerne kunne vinde EM. Jeg kunne godt lide Otto Rehhagel og beundrede ham for de fornemme resultater, han skabte, og titlerne han vandt.

Tilbage til 1. division, hvor det selvfølgelig lige er tidligt nok efter bare én runde at pege de bedste og de dårligste hold ud og spille klog på, hvem der på længere sigt vil indtage top- og bundplaceringerne. Dog, den er god nok med Vejle som klar oprykningsfavorit. 6-0 over stakkels FC Helsingør var en superstart, der løfter spillerne og klubben og giver stor tro på et hurtigt comeback til Superligaen.

SønderjyskE, den anden oprykningsfavorit hos de fleste, lagde også ud med tre point og er nummer tre efter Vendsyssel FF, som næppe vil høre til i toppen på længere sigt. At oprykkerne Hillerød på udebane startede med at tabe 5-1 til holdet, som HB Køge møder på hjemmebane søndag eftermiddag, var ikke nogen stor overraskelse. Hillerød er helt jo ny i den næstbedste række.

Det er den anden oprykker, Næstved, ikke, og sydsjællænderne har, set herfra, gode chancer for at kunne etablere sig i 1. division på ny efter et par års fravær.

GODE BRÆNDTE CHANCER GIVER IKKE POINT

HB Køge er efter premiererunden et midterhold, som det også var tilfældet i sidste sæson, da de nye trænere Daniel Agger og Lars Jacobsen havde afløst Auri Skarbalius. Set gennem mine briller burde hjemmeholdet have vundet en smal sejr over Hobro i søndags. Det var mangel på præcision og kvalitet i afslutningerne, som betød, at gæsterne fik lov at rejse hjem med ét point i bagagen. Opspillet til et par af de tre store HB Køge-chancer, som Jacob Trenskow, Effiong Nsungusi og Jonas Seehusen fik, var ellers fornemt.

Hobro-holdet kom med et udtryk, der viste, at det først og fremmest gjaldt om ikke at tabe. For det meste var der straks fem mand tilbage i den jyske bagkæde, når HB Køge havde fat i bolden. I første halvleg spillede hjemmeholdet efter min smag ikke hurtigt og direkte nok frem ad banen. Og der manglede noget vildskab og mod til med en energisk ’overfaldslyst’ at true gæsterne – og bl.a. på den måde få tilskuerne ’hidset op’ til ekstraordinær opbakning til hjemmeholdet fra tribunerne.

Det skal altså foregå kvikt med løb i dybden fra de forreste og afleveringer i banens længderetning, når bolden er erobret, og modstanderne ikke har nået helt at positionere sig i forsvarsstilling.

EKS-HB KØGE-TRÆNER KOMMER MED 5-1-SEJR I BAGAGEN

Uden for banen venter vi stadig spændt på, om der kommer flere nye spillere ind i Agger-truppen. Simon Makienok? 31 år, 55 kampe og 22 scoringer i perioden 2009-2012 hos HB Køge. Hvis han har lyst til at spille i den næstbedste danske række, vil han formentlig kunne styrke offensiven. Han tænker sig lige nu nok godt om og ser på andre tilbud.

I øvrigt er det vel egentlig lidt ’mærkeligt’, at klubberne kan købe og sælge spillere helt frem til slutningen af august. Hvordan Vendsyssel FF har forstærket sig, har jeg ikke forsket meget i. Men det var herligt for dem at lægge ud i en ny sæson med en 5-1-sejr, uanset hvad modstanderen så hed. Ok, det var det hold, Hillerød Fodbold, som alle forventer ryger ud af 1. division igen straks, som eks-HB Køge-træner Henrik Pedersens mandskab nedlagde med de fine cifre.

Man kan læse sig til, at Henrik Pedersen i optakten til sæsonen har gjort meget ud af at arbejde med indlæg fra siderne og få bolden bragt hurtigt fremad efter erobringer tilbage i banen. Et stort fokuspunkt for Pedersen og hans mænd i forberedelserne til den nye sæson HAR været, at man meget gerne vil have at hvert angreb skal resultere i afslutninger. Så ved Agger og Co. det. FC Vendsyssel bliver ikke tophold, men rykker heller ikke ud af 1. division i denne sæson.

TIDLIGERE KØGE-SPILLER I HOVEDROLLE I HILLERØD

Det gør Hillerød nok, og det vil i så fald være til ærgrelse for en tidligere Køge-spiller. Jesper Lolk-Nielsen. I 1991-1992 spillede han 14 førsteholdskampe i de lavere divisioner. Da han var 42, blev han indkaldt til at hjælpe Køges serie 2-hold, og han har spillet veteranbold på hold med bl.a. Morten Eskesen og Jesper Køster og andre tidligere førsteholdsspillere, kan han underholde med.

Jesper Lolk-Nielsen flyttede i 2008 til Hillerød, som ikke er kendt for at gøre sig meget i elitesport. Man har et godt håndboldhold, Nordsjælland Håndbold, der er en sammenlægning af tre klubber. Og nu er fodbolden så kommet på banen for alvor. Med Christian Lønstrup som træner lykkedes det at sikre oprykningsbilletter til den første sæson blandt de næstbedste. Der er hentet ni nye spillere ind til truppen i sommerpausen, men der er få penge at gøre godt med indtil videre.

Jesper Lolk-Nielsen er hovedaktionær blandt fem investorer og bestyrelsesformand i selskabet, der hedder Hillerød Fodbold-Elite A/S. Han er medstifter af medicinalfirmaet Secma, som har lagt navn til hjemmebanen, der hedder Secma Ground. Dér så 1.000 tilskuere, at Hillerød-holdet på trods af et 3-0-nederlag til Næstved i sidste runde i 2. division kunne fejre oprykningen i foråret.

GODE SPILLERE ER PÅ GENNEMREJSE I KØGE

Her hos os i HB Køge hører vi Direktør Per Rud juble over, at kvindeholdet har mistet en nøglespiller. Efter min mening er målmanden den vigtigste spiller på et hold. En god målmand, der giver forsvaret tryghed og kan dirigere og levere afgørende redninger, henter mange point til sit hold. Det har Kaylan Marckese gjort. Hun har, ligesom anfører Kyra Carusa, været dominerende på mesterholdet i to gyldne sæsoner. Måske skal Kyra Carusa til Storbritannien? Man kan på rygtebørsen lytte sig til, at der er stor engelsk interesse for hende.

Og vi må bare leve med, at kvindelige, amerikanske spillere med stor kvalitet ’bare’ er på gennemrejse her hos os og skal videre ud i Europa i løbet af et par sæsoner. Fodbold er jo også forretning og økonomi. HB Køge tjener pænt, godt, måske endda stort på sommersalgene. Og truppen, der forhåbentligt kommer ind i Champions League-gruppespillet, ser fin ud under alle omstændigheder.

Søren Randa-Boldts tropper skal nok klare sig og komme til tops i kvindeligaen. Søndag vil vi gerne have et klart signal (en hjemmesejr) fra Daniel Aggers hold om, at HB Køge vil spille en større og bedre rolle i 1. division i denne sæson end i den seneste. Der er lang vej hjem i en turnering med 32 kampe, og alt kan ske. Men tre point mod Vendsyssel vil gøre godt efter 0-0 mod Hobro. Ét eller ingen point vil gøre ondt.

Capelli Sport