UGENS OLSEN: Udskældt hjemmebane holder os i Top 6

Der er nogle nederlag i fodbold, som gør mere ondt end andre. Det ved vi godt. Og nogle nederlag er til at leve med og acceptere, hvis modstanderne har været klart bedre, haft mest af spillet og skabt de fleste chancer. Men da HB Køge i fredags måtte rejse hjem fra Hobro uden point i 1. divisionskampen, hvor hjemmeholdet lavede 1-0-sejrsmålet i overtiden, var det så bittert og så ærgerligt – og selvforskyldt – at det givetvis ødelagde noget af nattesøvnen for både spillerne og staben omkring holdet.

Det var et opgør, hvorfra HB Køge burde have haft mindst ét point med hjem i bagagen. Men udekampe er altså fortsat en enorm udfordring og besværlig forhindring for Daniel Aggers hold, der med blot fem point i udbytte i 10 kampe på fremmed græs kun har Esbjerg og Fremad Amager under sig i udebane-statistikken i den næstbedste række.

Heldigvis har 2-1-sejren på hjemmebane over Jammerbugt FC i første runde efter vinterpausen vist sig at være nok til en øjeblikkelig placering i top-6 med to runder tilbage i grundspillet. Det er stadig op til Aggers mænd selv at sikre, at klubbens målsætning bliver opfyldt.

Det gode og heldige, set med HB Køge-briller, er, at de nærmeste og mest frygtede rivalers resultater har været lige, som man kunne have håbet og ønsket det. Nykøbing FC har tabt to gange i træk, og Esbjerg – som lige har fyret træneren – er også gået i stå. Tak for det, men vi må forvente og forlange, at spillet bliver bedre, afslutningsspillet mere effektivt, og at forsvaret ikke tillader modstanderne at lave nemme mål som i Hobro.

Hvis man godt nok er ældre, men engang har været forsvarer på et rimeligt højt niveau i dansk fodbold, kunne man ikke lade være med at undre sig såre over, hvordan HB Køge-spillerne – der jo var 11 mod 10 i hele anden halvleg – tillod hjemmeholdets Oliver Klitten at stå helt fri inde i feltet til allersidst ved et hjørnespark. Alt tegnede til en 0-0-løsning. Men gæsterne var flinke og i gavehumør mod et energisk kæmpende hjemmehold.

 

INGEN TOG ANSVAR, INGEN DIRIGEREDE

Det gjorde lidt ondt at se, at Oliver Klitten ganske uhindret i fri position kunne heade bolden i mål hos Oscar Snorre til Hobros smalle overtids-sejr, da HB Køge led sæsonens udebane-nederlag nummer syv. Gaven var, at HB Køge-spillerne serverede Oliver Klitten optimale betingelser til at score. Han fik oceaner af plads til at gøre sig til matchvinder.

Der var vel et par meter til nærmeste HB Køge-spiller foran ham, til venstre og til højre for ham. Ingen generede ham det mindste. Ingen tog ansvar. Ingen dirigerede. Det var besynderligt.

De tidligere landsholdsforsvarere, HB Køge-trænerne Daniel Agger og Lars Jacobsen med sammenlagt 156 landskampe, må også have rystet på hovedet og måske gemt ansigtet i hænderne i det øjeblik, afgørelsen kom og ét point til HB Køge forsvandt som dug for solen. For der må have været flere spillere, som ikke holdt de aftaler, der vel var lavet og aftalt på forhånd om, hvem der skulle dække hvem op og hvordan?

Lars Jacobsen, tydeligt enormt skuffet, sagde bagefter, at hjemmeholdet fik nogle ’unødvendige dødbolde’, og at der blev lavet for store personlige fejl. ’Det må vi kigge på’. Den bemærkning skal gerne betyde, at den slags slaphed, manglende koncentration og konsekvens i forsvarsarbejdet må være fjernet, når bundproppen i tabellen, Fremad Amager skal besejres på Capelli Sport Stadion søndag eftermiddag.

 

SENESTE HJEMME-NEDERLAG – 25. AUGUST

Det er dér, på hjemmebane på det kunstgræs, som er blevet kritiseret så meget, at HB Køge-holdet ikke har lidt nederlag i en 1. divisionskamp siden – 25. august sidste år, da topholdet og oprykningsfavoritterne fra FC Helsingør vandt 1-0.

HB Køge er lige nu det femtebedste hjemmehold i 1.division, hvor de seneste syv hjemmekampe har resulteret i 17 point med en målscore på 16-6. 2-2 mod Vendsyssel FF, 3-0 over Fredericia, 1-0 over Nykøbing FC, 2-0 over AC Horsens, 3-0 over Esbjerg, 3-3 mod Lyngby og 2-1 over Jammerbugt. Det er en pæn serie.

Når Fremad Amager kommer til Køge, er det to hold med amerikanske ejere, der mødes. Men der er en kæmpestor forskel på Fremad Amager og HB Køge – i den forstand, at Fremads ejere har ’glemt’ at betale, hvad det koster at drive en 1. divisionsklub i Danmark. Derfor har traditionsklubben på Amager balanceret på kanten af afgrunden og som bekendt i flere uger været konkurs-truet.

Der blev sent i februar skaffet kapital til måneds-lønningerne i sidste øjeblik, men måske kan Fremad Amager ikke overleve som professionel klub i længden.

 

ER DER FOR MANGE UDENLANDSKE KLUBEJERE?

I den forbindelse er det særdeles interessant, at Divisionsforeningen har meddelt, at fremtidige ejere af professionelle, danske fodboldklubber pålægges tre krav for at sikre, som det hedder, gode ejerskaber. ’Vi er nødt til at sikre turneringens integritet’, sagde Divisionsforeningens formand Thomas Christensen på DBU’s årsmøde i søndags.

Kravene handler bl.a. om, at ejerne skal gennemgå test af hæderlighed, øge gennemsigtigheden og deltage i et kursus. I de senere år har især udenlandske investorer købt sig ind i dansk fodbold. Og ni ud af de 24 klubber i landets bedste rækker er ejet af udlændinge. Thomas Christensen slår dog fast, at ’de nye krav ikke specifikt handler om ejernes nationalitet’.

Inden DBU-årsmødet var i øvrigt DBU’s tidligere generalsekretær Jim Stjerne Hansen ude i medierne og udtrykte en bekymring for, at udlændinge skulle få for stor indflydelse i dansk topfodbold. Og måske på sigt endda slå sig sammen om at overtage magten i Divisionsforeningen og dermed den danske mesterskabsturnering, som i 2017 overgik fra DBU til Divisionsforeningen.

Det lyder umiddelbart voldsomt. Og så ’galt’ går det næppe. Thomas Christensen erkender, ifølge udtalelser til ritzau, at alt jo teoretisk kan lade sig gøre. ’Men’, siger han, ’der er faktuelt ingen steder, hvor de (udenlandske ejere) har fået afgørende indflydelse. Det er, fordi dansk fodbold er båret af nogle aftaler, der er meget lange. Og så er det heller ikke min fornemmelse, at deres ønske er at få indflydelse, men at de i stedet er interesseret i at drive deres egen forretning’.

 

VIGTIGT AT LÆRE AF DE FEJL, DER STRAFFES HÅRDT

Tilbage til spillet på banen: Samtidig med, at vi ser frem til, at HB Køge skal og må slå Fremad Amager og måske også har brug for point i sidste runde på udebane mod Fredericia, kan det jo også være, at alt flasker sig i weekenden.

Tre point til HB Køge, nul til Nykøbing FC, der spiller i Lyngby, og nul eller kun ét point til Vendsyssel FF på udebane mod Jammerbugt. Så er (se tabellen inden 21. runde) missionen lykkedes. Aggers hold vil være klar til oprykningsspillets 10 kampe. Men – såfremt HB Køge taber, og både falstringerne og Vendsyssel med den tidligere HB Køge-træner Henrik Pedersen vinder, kan det være ’dommen’, der bestemmer, at HB Køge skal deltage i nedrykningsspillet.

Det er en supervigtig kamp mod Fremad Amager.

Og vi må antage, at HB-Køge-spillerne ikke igen giver mål væk, fordi de glemmer at dække op. Alle kan lave fejl. Selv de allerbedste spillere. Afgørende og nødvendigt er det, at man lærer af de fejl, som begås i kampens hede, så de ikke sker igen.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Capelli Sport